COVİD-19 PCR Testi Pozitif Çıkan Hastaya Yaklaşım Nasıl Olmalıdır
Pek çok doktor ve sağlık çalışanı tarafından sorulan soru şu: “COVİD-19 pozitif olan bir hastayla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?”
Coronavirüsün dünya çapında hızla yayılmaya devam etmesi, sağlık çalışanlarının hastalara ve yüksek risk altında olan kişilere bakım konusunda kendilerini geliştirmeleri konusunda teşvik etti.
Bilginin etrafındaki inanılmaz belirsizliğin yanı sıra, durumun akışkanlığı göz önünde bulundurulduğunda, olabildiğince profesyonel bir yaklaşım sergileme zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır.
COVİD-19 PCR testi pozitif çıkan hastaya yaklaşımınız konusunda sizlere destek olabilecek 6 yolu birlikte inceleyelim.
1. COVİD-19 Hastalarıyla Proaktif İletişim Kurun
En fazla morbidite ve mortalite riski taşıyan hastaları, enfeksiyon riskine göre sıralandırabilirsiniz. Reçete edilmiş ilaçları aldıklarından ve düzenli kullandıklarından emin olmak için aktif ve proaktif bir yaklaşım sergileyebilirsiniz.
2. COVİD-19 Olmayan Hastaları Acil Servisten Uzak Tutmaya Çalışın
Salgın dolayısıyla, gerçekten acil bir durumu olmayan hastaları, özellikle corona yüksek risk grubunda bulunan kişileri acil servisten veya hastaneden olabildiğince uzak tutmaya çalışın.
Konjestif kalp yetmezliği, KOAH veya diyabet gibi düzenli sağlık hizmeti alması gereken hastaları ihmal etmekten ziyade, kaynaklarınızı evde bakım hizmetlerine kaydırmayı düşünebilirsiniz.
3. Tele-Sağlık Hizmetlerine Geçiş Yapmayı Düşünün
Muhtemel COVİD-19 hastalarıyla diğer sağlık hizmeti sunduğunuz müşterilerinizin karşılaşması ihtimalini ortadan kaldırmak adına sunduğunuz hizmetleri dijital ortama taşımayı planlayabilirsiniz.
Hem hastalarınızı hem de sağlık çalışanları koruyacak, gereksiz sağlık bakımı ziyaretlerini ortadan kaldıracak bir yöntem olacaktır. Ayrıca, salgın döneminden sonra da kronik hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı yaşam yönetiminde kritik bir döneme evrilmenize yardımcı olacaktır.
4. Süreç Hakkında Detaylı Bilgi Vermekten Kaçınmayın
Hastanızda COVİD-19 pozitif sonuç elde edilmesi halinde, cevaplanmamış soruların endişeye ve korkuya yol açacağını unutmayın. Hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için sosyal mesafe, izolasyon ve karantina ile ilgili tavsiyeler vermelisiniz. Ayrıca, hastalarınızın kritik ve muhtemel ihtiyaçları hakkında da detaylı bilgiler vermeniz gerekmektedir.
Stres ve endişe genellikle bilgi eksikliğinden kaynaklanır. Benzer şekilde, hasta korkularının artması, hastanın bu süreçte karamsar düşüncelere kapılarak virüsle mücadelede psikolojik etmenlerin hastanın olumsuz etkilemesi gözlemlenebilir.
5. COVİD-19 Gelişmeleri Hakkında Güncel Bilgiler Sunun
Hastanenizin, kliniğinizin veya laboratuvarınızın web sitesini COVİD-19 gelişmeleriyle ilgili güncel tutmanız, hastalarınıza rehberlik etmeniz anlamında çok önemlidir.
6. Sağlık Çalışanlarınızı Koruyun
Coronavirüsün dünya genelinde yayılmasıyla, yalnızca COVİD-19 pozitif hastalarla temas eden sağlık çalışanlarının değil her bireyin virüse maruz kalma ihtimali söz konusu olmuştur. Bu yüzden, sağlık personelinize koruyucu ekipmanlar sunmalı, bu ekipmanların çalışma süreleri boyunca çıkarılmadığına emin olmalı, çalışanlarınızı dezenfektan gereksinimleri ile ilgili detaylıca bilgilendirmelisiniz.
Sağlık ekibinizin stres seviyesini de göz ardı etmemelisiniz. Özellikle daha fazla pozitif vakanın rapor edilmesi, sağlık çalışanlarının psikolojik durumu üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır. Sağlık personelinizi korumak için alacağınız çevresel ve fiziksel önlemlerin yanı sıra stresle daha rahat mücadele edebilmeleri adına seminerler ve eğitimler düzenleyebilirsiniz.
Pek çok doktor ve sağlık çalışanı tarafından sorulan soru şu: “COVİD-19 pozitif olan bir hastayla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?”